This shop uses cookies and other technologies so that we can improve your experience on our sites. Click here to learn more close
×

SHOPPING FROM

Faema E61 espressomachine

Published : 30-09-2021 15:47:22
Categories : General

Faema E61 espressomachine

Faema E61: De beroemdste espresso machine ter wereld

Het leven van de E61 begon in 1961 en wordt beschouwd als de eerste moderne espressomachine. Waardoor het mogelijk was om een ​​constante druk uit te oefenen op de koffie, in tegenstelling tot de druk die uitgeoefend wordt door de veer in een hendel espresso machine. Het verschil tussen een zetgroep met hendel en een zetgroep in E61-stijl werd besproken in een eerdere blogpost.

 De afzonderlijke componenten van een Faema E61 en hoe ze werken.

Terugslagklep, regeneratie klep en overdrukklep

De terugslagklep is de eerste klep dat het water raakt als het de machine binnenkomt. Het begint allemaal met een fitting aan de zijkant van deze klep. Deze leiding leidt naar de andere kant van de machine. Eerst gaat het naar de Faema E61 pomp manometer, dan gaat het naar de rigenerazione klep. Als je een nieuw waterfilter wilt gebruiken, moet je hier eerst een bepaalde hoeveelheid water uitspoelen. Als u deze klep opent voordat u begint met het spoelen van het waterfilter, komt dit water niet in de machine.

In deze klep zit een T fitting. De ene kant gaat naar de HX in de zetgroep. De andere kant gaat naar de boilervulklep. De T-klep en het kleppenhuis zijn eigenlijk terugslagkleppen. Zo kan het verwarmingswater uit de HX niet terugstromen.

De boiler vullen

Het vullen van de boiler met een Faema E61 espressomachine is vrij eenvoudig. De machine wordt gevuld met waterdruk uit de waterleiding, niet door de pomp, wanneer de aluminium hendel ingedrukt wordt aan de voorzijde van het lekblad zal de boiler vullen. Door de vulklep te openen, kunt u het water zien stijgen in het kijkglas aan de linkerkant van de machine.

De vulklep aan de voorzijde van de machine bestaat uit de volgende onderdelen:

 •       Kleppenhuis;
 •       Ventiel as, pakkingen, veren en aluminium vulhendel;
 •       Pakkinghouder, pakking en klepveer;
 •       En natuurlijk de vlakke afdichtingen om er een waterdicht systeem van te maken.

De ketel

Tijdens de productiejaren van de Faema E61 zie je verschillende keteltypes voorbij komen. Allemaal met hun eigen configuraties.

Koperen ketel in open stijl

De vroege modellen hadden een open buizensysteem. Dit betekent dat de ketel zelf een buis was met flensranden. Aan deze randen bevond zich een aparte ketelflens. Een voor de verwarmingselementzijde en een voor het waterniveau aan de vulzijde.

De ketel is van buiten naar binnen als volgt opgebouwd:

 •       Aluminium ketelring;
 •       Koperen ketelflens (afhankelijk van de configuratie, aan welke kant);
 •       Flenspakking;
 •       2 halve aluminium ringen;
 •       Dit alles werd bij elkaar gehouden met 12 bouten en moeren.

Voor de 1 groeps machine is ook een open stijl. Deze heeft alleen aan de verwarmingselement kant een flens met dubbele ringen

 

De roestvrijstalen modellen

Er zijn 2 RVS ketelmodellen voor de Faema E61. Beide ketels zijn geheel van RVS gemaakt. De eerste is volledig omsloten met vaste flenzen. Het andere model heeft een flens aan de kant van het verwarmingselement.

Het probleem met deze roestvrijstalen ketels is dat ze gevoelig zijn voor corrosie, hoewel roestvrij staal in veel situaties corrosiebestendig is. De combinatie van chloride en de werktemperatuur van een espressomachine is echter niet ideaal. Omdat deze factoren scheuren en put corrosie kunnen veroorzaken. Voor roestvrijstalen ketels is een goede waterfiltratie van cruciaal belang.

1 zijde open koperen ketel

Sommige van de latere modellen van de E61 hadden een koperen ketel aan één kant gesloten en open aan de flenskant, de kant van het verwarmingselement. De montage aan deze flenszijde was als volgt:

 •       Aluminium ketelring;
 •       Koperen flens;
 •       Pakking;
 •       En de gesoldeerde flens op de ketel

Sommige van deze koperen ketels voor de 2-groepsmachines hadden een grote HX in het midden voor 2 groepen.

HX-systeem

De Faema E61 was de eerste espressomachine met een warmtewisselaar (HX) systeem. Oorspronkelijk bij de hefboommachines was dit een dippersysteem. Hoe werkt een HX? Kortom, het water stroomt door de HX op weg naar de zetgroep, die wordt verwarmd door het water in de boiler.

Voor de Faema E61 zijn er verschillende HX-systemen. De meest voorkomende zijn de diagonale buizen in het midden van de ketel.

Verwarmingselement

Voor alle Faema E61 werd hetzelfde type verwarmingselement gebruikt, een geflensd exemplaar met 2 boutgaten. Momenteel zijn er nog enkele versies met de volgende specificaties in productie:

• 1-groep flens 1500W 230V en een 110V uitvoering;

• 2-groeps flens 2600W 230V, 110V en een 380V uitvoering;

• 3-groeps flens 3700W 230V en een 380V uitvoering;

• 4-groeps flens 5000W 230V en een 380V uitvoering.

Deze verwarmingselementen zijn afgedicht met een PTFE of een fiberpakking.

Drukschakelaar

De Faema E61 gebruikte ook een drukschakelaar, aanvankelijk met kwik gevulde schakelaars. Meer details zijn te vinden in onze andere blogpost: (-)

 

Kijkglas

Het kijkglas van de Faema E61 bevindt zich aan de linkerkant van de machine. Het voorpaneel heeft een opening voor goed zicht op het waterniveau. De kijkglasmontage is een vrij eenvoudige montage:

 •       Kijkglasbeugel;
 •       Onder- en bovenfitting, die met een paar moeren aan de kijkglasbeugel wordt bevestigd. Deze fittingen zijn niet identiek omdat er een kleine stalen kogel in zit;
 •       Kijkglas en vlakke pakkingen. Deze pakkingen worden vastgezet met een messing cup. Om de hele pakking een gelijke druk te geven, is er aan beide zijden een kijkglasveer geïnstalleerd. En om alles op zijn plaats te houden zijn er 2 fittingen over de afdichtingscomponenten geplaatst;
 •       Om het waterniveau van het Faema E61 kijkglas beter afleesbaar te maken, is aan de achterzijde een witte afdekking geplaatst.

De buizen van het kijkglas zijn verbonden met een onderste en een bovenste buis aan de linkerzijde van de ketel of aan de linker ketelflens.

Stoom- en waterkleppen

De stoom- en waterkleppen voor de machine bevinden zich aan weerszijden van de machine en hun kleppen zijn identiek. Het enige verschil tussen de water- en stoomklep is dat de aansluiting op de ketel een leiding heeft die tot aan de onderkant van de ketel reikt. De fitting op de ketel is een gewone fitting zodat de stoom wordt afgevoerd.

Wat maakt het verschil tussen de water- en stoomleidingen? Nou ja, de uiteinden van de leidingen. De ene heeft een stoomtip en de andere is geschikt voor water.

 

Faema E61 zetgroep

De Faema E61 zetgroep is tot op de dag van vandaag de meest gebruikte zetgroep voor espressomachines. In de loop van de tijd zijn er enkele wijzigingen geweest, maar het principe is hetzelfde gebleven. Het is een handmatig bediende zetgroep. In de nieuwere versies van de Faema E61 zit ook een elektronisch gestuurde zetgroep.

De zetgroep heeft 5 secties, naast het hoofdgedeelte, die een belangrijke rol spelen in de werking van de zetgroep:

 •       Gigleur en filter;
 •       Trompet;
 •       Groepscollector;
 •       Afvoer;
 •       Hefboom montage.

Gigleur en filter

Dit deel van de zetgroep is boven de bovenste trompet gemonteerd. Bovenop de trompet is een gigleur geschroefd. Om te voorkomen dat deze gigleur blokkeert, is er een filterhouder die tevens als veergeleider fungeert om de gigleur vast te houden. Deze wordt meestal altijd afgedicht met een PTFE pakking en tenslotte wordt het geheel afgesloten met een 3/8 moer.

Trompet

Dit onderdeel wordt in het zetgroep zelf geschroefd. Het bevat de gigleur en filter. Het is gemonteerd met een ronde staaf, die in de pakkinghouder wordt geschroefd, de pakking natuurlijk en de klepgeleider. Deze klepsamenstellen zijn niet identiek. En de klepgeleider wordt op zijn plaats gehouden met een drukveer. De trompet zelf is aan de onderzijde afgedicht met een O-ring en aan de bovenzijde met een ½” PTFE pakking.

 

Groepscollector

De groepscollector wordt in de bodem van het zetgroep geschroefd. De klepgeleider is bijna identiek aan de bovenste trompet, maar heeft een vierkante staaf in plaats van een ronde staaf en de klepgeleider is iets langer dan die van de bovenste trompet. Ook deze klepgeleider wordt met een veer op zijn plaats gehouden. Merk op dat dit een grotere veer is dan die bij de bovenste trompet. Om de groepscollector af te dichten, wordt een ½” PTFE-pakking gebruikt.

Afvoer

De afvoer wordt gebruikt om het restwater af te voeren. Dit is een identieke klepconstructie. Maar hij heeft geen as en de klepgeleider zelf is veel korter. Deze klep wordt ook op zijn plaats gehouden door een veer. Onder de veer zit echter een speciale afvoerklep-beluchter die het afvalwater doorlaat.

De hendel montage

Het hendelmechanisme kan in zijn geheel in de zijkant van de zetgroep worden geschroefd. Het belangrijkste onderdeel is de messing as met nok. Dit onderdeel steekt door de verchroomde nokkenhouder. In deze houder zitten 2 platte afdichtingen om de as af te dichten. Om gelijkmatige druk op de afdichtingen uit te oefenen, is er een messing huls die onder spanning wordt gehouden door de nokkenveer, deze wordt afgedicht door de eindmoer. Aan het uiteinde van de messing nok zit een kleine hendel die de complete zetgroep bedient.

 Hoe werkt de Faema E61 zetgroep?

De zetgroep is met 2 buizen, de bovenste en de onderste buis, verbonden met de HX. De bovenbuis komt uit de bovenzijde van de HX en levert het warme water aan de zetgroep. Het zetgroeplichaam is een blok verchroomd messing. Dit enorme blok moet worden verwarmd met het water van de HX. Als het water is afgekoeld, stroomt het door de onderste buis terug naar de bodem van de HX. Het voordeel van het gebruik van een grote massa is dat deze relatief temperatuurstabiel is.

Voordat u koffie wilt gaan zetten, moet u wachten tot de zetgroep is opgewarmd. Anders daalt de watertemperatuur omdat er veel energie verloren gaat aan het messing, dat nog niet op bedrijfstemperatuur is gebracht.

 Het proces van brouwen

Als u de hendel optilt en in het midden van de volledige afstand zet (d.w.z. de pomp niet activeren), zal de pre-infusie starten. Dat wil zeggen dat op basis van de druk in de HX het water langzaam door de zetgroep in de koffie stroomt.

Klepposities

Wanneer de hendel in de volledig geopende positie staat, is de nok in het midden van de groep gedraaid. Omdat de nok symmetrisch is, duwt hij de bovenste klep open. En het sluit de bodemklep automatisch, omdat deze door de veer in de bodemklep wordt geduwd om te sluiten. Wanneer de hendel weer wordt gesloten, sluit de bovenklep. De bodemklep wordt geopend en ook de uitlaatklep wordt geopend.

 

De stroming van het water

Als u het brouwproces wilt starten, zet u de hendel op het maximale punt. Op dit punt begint de pomp te draaien. Het water komt het bovenste trompetgebied binnen via de bovenbuis. Het water stroomt door gaten in de bovenkant van de bovenste trompet de gigleur ruimte in. Vanuit de gigleur ruimte stroomt het door de gigleur zelf. Van daaruit stroomt het water naar de binnenkant van de trompet en richting het douchescherm.

Wanneer de hendel wordt neergelaten, stroomt het resterende water naar de groepscollector en naar de afvoer en loopt dit de zetgroep uit.

Het principe van de E61 zetgroep of afgeleide hiervan wordt gebruikt door verschillende merken zoals: Vibiemme, Rocket, ECM Heildeberg, La Pavoni, Wega, San Remo, Grimac en nog meer merken.

Share this content

Aanmeldenvoor online nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en speciale aanbiedingen

Volg ons